Kim demiş kediler eğitilemez diye!!

Kedilerin eğitilemez olduğu varsayımı genel kanının aksine yanlıştır. Kediler de köpekler gibi eğitilebilir ancak kedinizin kılık değiştirmiş bir köpek olduğunu düşünmemelisiniz. Kediler eğitime açıktır ve kediler eğitime karşılık verir. Ancak kediler eğitilirken farklı biçimde düşünür ve eğitiminin başarılı olabilmesi için farklı bir yaklaşıma ihtiyaç duyarlar. Başarılı bir kedi eğitimi, bir kedinin nasıl düşündüğünü anlamakla başlar. Kedilerin dünyası köpeklerin dünyasından farklıdır. Kediler köpeklere oranla daha az sosyal ve daha az üç boyutludur.

Fark etmemiş olabilirsiniz ama kediniz zaten plansız eğitiminize karşılık veriyor. Mama paketinin açılma sesini duyduğunda yanınıza koşturmuyor mu? Bunu yapıyor olması bu sesin genellikle bir ödülle/yemekle sonuçlanacağını öğrenmiş olmasından kaynaklanıyor.

Rus psikolog Ivan Pavlov 20. yüzyılın başlarında köpeklerde davranışı inceledi ve bir çan sesiyle yiyeceği eşleştirdiğinde, köpeği çan çaldığında yemek zamanına eğitebildiğini buldu.

1930'larda Amerikan psikolog B.F. Skinner, ödül sistemiyle, bir hayvanın, çağırıldığında gelmek gibi komutları yerine getirebilecek şekilde eğitilebileceğini açıkladı.

Kediler de ceza ve ödül yöntemiyle eğitilebilir. Ceza, bir kedinin yapmayı planladığı bir şeyi yapmasına engel olmak için kullanılır. Su tabancasından bir sefer hafifçe su fışkırtmak kullanılabilecek ceza yöntemlerindendir.

Kediler için ödülün en önemli temeli yemektir. Kediler avına yaklaşırken sabırlı olmanın bir yiyecek ödülü sağladığını bilir. Benzer olarak kediniz sabahları sizi uyandırmak için yaptıklarına mamasını verinceye kadar devam eder. Çünkü karalılık da kedinin yiyeceğe ulaşmasını sağlar. Yani kedinin gözünde kararlılık da ödüllendirilir.

Yaşamının başlarında, kediler farklı sesleri yorumlamayı öğrenir. Kediler düşüncelerini; sakinleştirici mırlamadan, talepkar miyavlamaya ya da tehditkar tıslamaya kadar gayet iyi ifade edebilirler. Aynı şekilde kediler insanların ses tonlarını ve komutlarını anlamakta da hiç zorluk yaşamazlar. Sert bir hayır!la kedinizi yapmasını istemediği şeyler konusunda eğitebilirsiniz.

Haraketli kısa tüylü kediler, çekingen uzun tüylü kedilere göre daha kolay öğrenirler. Yaşlı kedilerin ilgisi düşüktür. Ancak yavru kediler de yeterli konsantrasyona sahip değildir.

Bu yüzden kediler için eğitime en uygun oldukları dönem dört aylıktan itibaren başlar. Unutmayın ki kediler iyi zaman geçirirse öğrenmeye çok daha açık olacaktır...