Pet kuaförlüğü sektörünün tarihçesi ülkemizde 40, 50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Avrupa'daki kadar yoğun olmasa da ülkemizde de pet kuaför sektörünün yoğunluğu gitgide artmaktadır. İnsanlar için kuaför nasıl temel ihtiyaçsa , evcil hayvanlarımız için de pet kuaför temel bir ihtiyaçtır. 

Pet kuaför hizmetiyle tüyleri uzun ve sık olan köpek cinsleri, tüyleri uzayıp bir birine girmesiyle oluşan keçeleşme olayının önüne geçilebilir. Bu sayede deri üzerinde oluşabilecek çok ciddi problemler önlenir. Ayrıca tüy dökme mevsimlerinde evcil hayvanlarımız tüylerini yalayıp yutarak sindirim sisteminde problemler yaşayabilirler.

 Dışkı ve idrarla kirlenip havasız kalan tüylerin pet kuaförlerde kısaltılması, evcil hayvanlarımızın daha hijyenik ve sağlıklı bir hayat sürmesi için bir olanak sağlar. Pet kuaför hizmetlerinde cinse göre doğru tıraş modelini seçmek büyük önem taşıyor. Cins ve ırka göre değişkenlik gösteren tıraş modelleri ve tarzları içinde pet kuaförleri en uygun hizmeti evcil hayvanlarımız için uygulayacaktır.

Pet kuaför hizmetlerinde tıraş makas tıraşı ve makine tıraşı olmak üzere iki gruba ayrılır. Pet kuaförler tıraş hizmeti yanında banyo ve tırnak, kulak bakımı gibi hizmetleri de sağlamaktadır.

Ülkemizde yeni bir alan olsa da pet kuaför hizmetleri son zamanlarda hayvan sevenlerin ilgi  odağı haline gelmiştir. Pet kuaförü hizmeti almadan önce uzman bir veteriner hekimine başvurarak patili dostumuzun herhangi bir deri alerjisi olup olmadığını kontrol ettirmeliyiz. Sonrasında pet kuaför hizmetinden faydalanabiliriz.

Evcil hayvanlarımızın pet kuaförlerde uygulanacak tüm hizmetler için alanında uzman bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Deri sorunları dışında pet kuaför hizmetleri sırasında olumsuz etkilenebilecekleri herhangi başka bir sağlık problemi var mı?, psikolojik durumları pet kuaförlerde uygulanacak hizmetler için uygun mu?, Ya da her an gibi bir sakinleştirici, bir anestezi uygulaması yapıldığında buna reaksiyonları ne olur?, pet kuaför hizmetlerimizden doğru ve sağlıklı şekilde yararlanabilmemiz tüm bu soruların cevabı için mutlaka alanında uzman bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Pet kuaför hizmetlerinde evcil hayvanlarımız tıraş olurken cinsine, ırkına  ve tüy yapısına göre makine ya da makas tıraş kullanımı değişkenlik gösterebilir. Pet kuaförler bu durumlarda köpeğiniz makinenin sesi ve titreşiminden korkmanı da dikkate alırlar. Bu konuda pet kuaförler daha titiz ve yavaş davranarak patili dostlarımızın rahat hissetmesini öncelik verirler. Makas tıraşı genelde tüyleri uzun evcil hayvanlarımız için kullanılmakta olup, daha maliyetli olabilmektedir. Makine tıraşı ise tüyleri daha kısa ve sık olan evcil hayvanlarımız için uygulanmaktadır.