Evcil kediler ilk olarak 6000 yıl önce ortaya çıktılar. Diğer tüm evcil hayvanların aksine , kedi kendi kendini evcilleştirmiştir. Kediler menfaatlerine uygun olduğu için hem fiziksel hem de davranışsal değişiklikler geçirip kendi türleri için evcil kediyi yaratmışlardır.

Kedilerin tarihi en iyi Mısır'da belgeleniyor olsa da ilk evcil kedinin görüldüğü yer Mısır değildir. Kıbrıs'ta vahşi kediler bulunmamasına rağmen MÖ 5000 yılları öncesinden akdeniz adasında kedi kalıntıları bulunmuştur. Bu da kedilerin oraya ev hayvanı olarak götürülmüş olabileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Mısır'da kedilerin ev hayvanı olarak görülmeye başlandığına dair en eski kalıntılar MÖ4000 yılı gibidir. Şöyle ki Mostageda'da bir mezarda bir adamın kediyle birlikte gömüldüğü keşfedilmiştir. Bunun amacı kedinin ona ev hayvanı olarak eşlik edeceğine inanılmasıydı.

Mısır'da MÖ4000 civarında insanların yerleşik yaşama geçtiği görülür. Bu durum kediler için yeni hayatta kalma imkanları yaratmıştır. İnsanların kurduğu tahıl ambarları kedilere hem daha büyük yırtıcılardan korunmak için barınak ve güvenlik sağlamış hem de kemirgen hayvanlar ve yenebilir atıklar ile besin ihtiyacını karşılamıştır. İki kedi türü bu bölgede yaşıyordu. Afrika vahşi kedisi ve cengel kedisi. Afrika vahşi kedisi av arayışı içinde bu bölgeye girmiş olabilir. İnsan yerleşiminde üreme ve yaşama imkanı ile bu vahşi kediler evcil kedilere dönüştüler. Tüm bu etkiler vahşi kedilerin karakter değişikliklerine neden oldu. Kediler bu kadar çok insan ve hayvanın olduğu ortamlarda hayatta kalabildiği için, değerli bir nitelik haline geldi.

Ayrıca kediler haşarat, fare ve sıçanları öldürdükleri için insanların yanında tutuluyordu ama kedilerin en önemli niteliği ölümcül olan yılanları da avlıyor olmalarıydı. Bu özellikleri sebebiyle kediler her zaman yaşam alanlarında memnuniyetle karşılandı.

Evcil kedilerin Mısır toplumu içine kabul edilmesi MÖ2000 yıllarında tamamlanmıştır. Mısırlılar kedilere karşı derin bir saygı ve anlayış geliştirdi. Hatta zamanla kediler kendilerine dikkat çekici bir yer edindi.