Koruyucu veteriner hekimlik nedir neden gerekir?

Koruyucu veteriner hekimliği bir hastalığın önceden teşhisine yönelik işlemleri içerir. Hayvan dostlarımızın her türlü hastalığa karşı önceden hazırlıklı olmasını sağlayan koruyucu veteriner hekimliği hastalıkların tedavisi kadar önemlidir. Her türlü hastalıkla mücadele etmenin en etkili ve en ekonomik yolunun da koruyucu hekimlik uygulamaları olduğu unutulmamalıdır.

Hayvanlarımız için hayati risk taşıyan hastalıkların dahi önceden tespit edilmesini hatta önlenmesini koruyucu veteriner hekimliği ile sağlayabilirsiniz.

Koruyucu veteriner hekimliği muayeneleri periyodik olarak aksatmadan yapılırsa bakteriyel, viral ve parazit kaynaklı hastalıkların hiç yaşanmadan önlenmesi sağlayabilir.

Koruyucu veteriner hekimliği işlemleri içerisinde en bilindik ve öncelikli olan işlem aşılamadır. Aşılama sevgili dostlarımızın bir hastalığa yakalanmadan o hastalığın önlenmesini sağlamak alabileceğimiz en temel önlemdir. Aşılamayı takiben yapılan diğer işlemler bakteriyel hastalıklara karşı koruma uygulamaları ve anti parazit uygulamalarıdır.

Veteriner hekimlerin bu uygulamaları başarılı şekilde yapmaları evcil hayvan sahiplerinin bu konuda bilinçli olmasıyla paraleldir. Veteriner hekimleri evcil hayvan sahiplerini koruyucu hekimlik uygulamaları konusunda detaylı olarak bilgilendirmeli, önemini anlatmalı bu konuda bilinçlendirmelidir. Aşılama uygulamalarının düzenli takibi, periyodik muayeneler sevimli dostlarımızla sağlıklı ve uzun bir hayat sürmemizi sağlamak için yapabileceğimiz en önemli adımdır. Elbette tek önlem koruyucu veteriner hekimliği uygulamaları değildir. Evcil hayvanlarımızın ev içinde de sağlıklarına dikkat etmemiz gereken önlemlere uymalıyız. Beslenmesi, temizliği, yaşam ortamı gibi konularda veteriner hekimlerinin yönlendirmelerine dikkatle uymalıyız.

Evcil hayvan sağlık uygulamalarında koruyucu veteriner hekimliği maalesef tedavi hekimliği kadar öncelikli görülmüyor. Ancak koruyucu veteriner hekimliği uygulamalarının ihmali geri döndürülemez olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. İnsanlar için de hayvanlar için de koruyucu hekimlik uygulamaları hayati risklerin önüne geçer, kalıcı hasar oluşmasını önler ve hayat kalitesini arttırır.