Kediler ve köpekler birbirleriyle anlaşamııyor gibi gözükse de kedilerle köpeklerin bir arada gayet uyum içinde, dostça ve mutlu bir şekilde yaşayabildiği örnekleri sıkça görüyoruz. Peki kedi ve köpeğin ilk defa yanyana geleceği durumlarda ne yapmalıyız?

Başlangıçta; kedi ve köpeğinizi fiziksel olarak bir araya getirmeden önce kedi ve köpeğinizin birbirlerinin kokusunu tanıması gerekir. Kedinin kokusunun olduğu bir eşyası köpeğin, köpeğin kokusunun olduğu bir eşyayı kedinin yaşam alanına bırakıp birbirlerinin kokusuna alıştırabilirsiniz. Birbirlerinin kokularına alışmaları ile  karşılaşmada yaşayacakları şaşkınlığı, gerilimi ve huzursuzluğu  azaltabilirsiniz.

Elbette tüm canlılarda olduğu gibi kediler ve köpekler yavruyken birbirlerine daha kolay alışırlar. İlk karşılaşmada kedi ve köpeğin kendilerini güvende hissedecekleri sessiz, sakin bir ortam yaratmak, kedi ve köpeğin birbirilerine karşı hissedecekleri gerginliği, stresi ve birbirlerini tehdit olarak algılama ihtimalini azaltacaktır.

İlk günlerde evinizdeki yerleşik hayvan istediği yere gidebilsin ancak eve yeni gelen kedi ya da köpeğin başlangıçta alanını bir odayla sınırlandırmak birbirlerine uyum ssağlamaları açısından daha faydalı olacaktır. Yeni gelen bir yavru kedi ya da yavru köpekse, evinizde yerleşik olarak yaşayan kedi ya da köpek, yavru uyurken onu rahatça koklasın ve incelesin. Tüm ilk girişimleri evdeki yerleşik olarak yaşayan kedi ya da köpeğin yapmasına izin verin.

Kedi ve köpeğin tuvalet ve mama alanlarının başlangıçta birbirinden uzak olmasına dikkat edin. En önemlisi kedi ve köpeğinizin birbirlerine alışması için onlara zaman tanıyın. Eğer kedi ve köpeğinizin birbirine alışması konusunda sorun yaşarsanız profesyonel destek alabilirsiniz.